четвъртък, 22 август 2013 г.

Кошница с диви ягоди (1761) - тръпчивият вкус на зрялото лято (да казвам колко го обичам е излишно!)



Сега и тук няма да коментирам ремонти, няма да обсъждам технически проблеми и последващ сервиз на перални, телевизори или печки като майстор, а ще посветя няколко минути на едно от моите хобита – изкуството. Поради ангажименти, свързани основно с филтри, помпи, ремъци, уплътнители, предпазители, кондензатори, реотани, напоследък остава все по-минимално (разбирай нулево) количество време, за да порисувам самият аз. 

Ще се спра на френски художник и негов натюрморт, запечатал завинаги дръзките цветове на лятото, любовта, която неизменно го съпътства и плодовете, родени от страстната им комбинация.

Жан-Батист-Симеон Шарден (2.11.1699-6.12.1779), роден в Париж, е познат на любителите на изкуството най-вече с реалистичните си натюрморти.

Голямата известност  на Шарден в наши дни  се дължи главно на неговите натюрморти, които са рисувани в ранното му и късно творчество. Обикновено са съставени от композиции с малко на брой най-обикновени предмети и  впечатляват с реализма, с изграждането на светлосянката и създаването на едно  усещане у зрителя, че са нещо далеч повече от  случаен сбор на вещи от бита.

Кошница с диви ягоди (1761) – масло върху платно, носи в себе си сладкия, леко тръпчив вкус на лятото, червеното допринася за възприемането на зрелостта на сезона и чувствата, а белите цветове на карамфилите и чашата с вода контрастират с посланието за невинност, която носят в себе си. Колоритът е засилен от допълнителните нюанси на червения цвят – сам по себе си летен, зноен, страстен, еротичен, цветът на осъзнатата любов.
 
Кошница с диви ягоди – Шарден
натюрморт



Това е днешният ми съботен поздрав-послание към вас – търсете любовта в обикновените на пръв поглед вещи. Имайте очи и сърца, за да видите и се насладите на скритата красота, която се спотайва под външната обвивка, нещо, за което винаги подсещам.

(С малки изменения съм публикувал тази картина и в друг мой блог.)



Без почивен ден

За контакти:
Тел. 0898 371028

Сервиз на телевизори, перални, съдомиялни, сушилни, климатици, печки, фурни,  микровълнови, бойлери и др. битова техника по домовете без почивен ден.






Няма коментари:

Публикуване на коментар

Благодаря, че коментирахте! :)