събота, 6 юли 2013 г.

Някои елементарни правила при експлоатацията на електронните прибори от майстора на ремонтите на битова техника



Днес няма да се правя на майстор тук, а ще напиша няколко елементарни правила при експлоатацията на електронните прибори, които уж знаем, но забравяме или пренебрегваме понякога. 


Имайте едно наум, за да избегнете възможните неприятни изненади (повреда и последващ ремонт или закупуването на нова техника) при включването на телевизора, пералнята, фурната или друг електронен прибор, като  спазвате базови правила при включването им:


Ремонт lxpress: Спазвайте правилата при експлоатация на електронните уреди!



* ПРЕДИ да включите или изключите прибора в електрическата мрежа чрез кабела му се уверете, че копчето или бутона му за ВКЛ/ИЗКЛ е, наистина ИЗКЛЮЧЕН! 


Включването или изключването на кабела от контакта е съпроводено от искрене, както и от   други преходни процеси, които могат да доведат до повреда на уреда и търсене на майстор, който да го ремонтира.      
                  

Често се е  случвало да ме извикат за сервиз неработещ прибор (в повечето случаи телевизор) след елементарното на пръв поглед обяснение – „Не направих нищо по-различно - само дръпнах щепсела или включих щепсела, чу се „ едно пук” и сега не иска да работи!”


Обикновено собственикът се разминава със замяната на изгорен предпазител (писал съм по темата тук), но често повредата е по-сериозна и отиват повече средства за ремонта й.

Затова запомнете и опитвайте да спазвате следното правило:


Когато ОТСЪСТВАТЕ за по-продължителен период от дома, непременно ИЗКЛЮЧВАЙТЕ електронните прибори от контакта. 


Много често срещани са случаите на провали в електозахранването и последвали токови удари - в  резултат горят компоненти в захранващите блокове на електронните устройства. По-съвременните имат специални защити от пренапрежение, но имам доста случаи в практиката си, когато и тези защити не помагат. Факт. Случвало се е да ме търсят от един район за сервиз най-различни уреди – перални, съдомиялни, сушилни, телевизори, микровълнови фурни, какво ли не, в рамките на няколко дни в следствие на токов удар.


Тези елементарни правила често или почти винаги са изписани в ръководствата за правилна употреба на приборите, но повечето хора или не ги четат, или улисани в ежедневни ангажименти, просто забравят за тях. Спазването им, обаче, ще ви спести някои излишни нерви и срещите със сервизните техници, или казано по-простичко – освен всичко останало - време и пари!



Спокойни почивни дни от майстора на ремонтите на битова техника.




За контакти:

Тел. 0898 371028

Сервиз на телевизори, перални, съдомиялни, сушилни, климатици, печки, фурни,  микровълнови, бойлери и др. битова техника по домовете без почивен ден.


Няма коментари:

Публикуване на коментар

Благодаря, че коментирахте! :)