вторник, 16 април 2013 г.

Няколко препоръки от майстора относно ремонта на стара или силно амортизирана битова техника



През годините, когато съм се занимавал с всевъзможни ремонти на битова техника или електроника (тук влизат по-стари и съвсем модерни телевизори, различни марки перални и съдомиялни машини, сушилни, микровълнови, печки, фурни, климатици, бойлери, музикални уредби...), съм установил следното правило – сервизът на стар, амортизиран, морално остарял електроуред не е рентабилен от икономическа гледна точка за домакинството. Причини много и разнообразни - не се намират резервни части за моделите с дългогодишна употреба или ако има, се оказват прекалено скъпи. Понякога се оказва, че ремонтът на остарял или прекалено употребяван уред е съизмерим с цената на нов уред от същия клас. Тогава, въпреки че като майстор имам интерес да извърша сервиз, препоръчвам на собствениците да закупят нова техника.

Като примери мога да посоча телевизори с проблем в ТХО-то, когато сервизът не си заслужава,  или скорошно посещение при собственик на много стар модел силно амортизирана пералня. След диагностициране на проблемите, по първоначална калкулация цената на ремонта доближаваше цената на нова пералня от по-нисък клас. Съветът ми към клиента беше да обмисли  закупуване на пералня втора употреба или нова, за да си спести по-нататъшни и по-сериозни проблеми, защото частта, която трябваше да се смени бе скъпа, а имаше и други износвания по пералнята, които скоро биха довели до нови повреди.  




Моята препоръка е да подбирате внимателно майсторите и разумно да вземате решения дали спестените днес 100 лв (съвсем произволна сума)  от сервиз на телевизор или перална машина,  няма да доведат до похарчването на 300 след месец-два за  закупуването на нова битова техника. Много стари и износени електроуреди няма да работят като нови, възможно е да харчат повече електроенергия, а и могат да доведат до по-сериозни бъдещи проблеми. 


Инж. Станев

За контакти:




                                                               
                                                  Тел. 0898 371028

Сервиз на телевизори, перални, съдомиялни, сушилни, климатици, печки, фурни,  микровълнови, бойлери и др. битова техника по домовете без почивен ден.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Благодаря, че коментирахте! :)