сряда, 27 март 2013 г.

Няколко съвета при избор на телевизор от майстора на ремонтите на битова техника и електроника- LCD или плазмен телевизор 2



     В предишен постинг повдигнах отново темата за избор между LCD или плазмен телевизор, защото много близки и клиенти се колебаят какъв телевизор точно да закупят. 

      Кои са важните характеристики, на които да обърнем внимание и кой тип телевизор би спестил евентуални проблеми, свързани със сервиз  занапред – ето продължението от майстора на ремонтите на битова техника и електроника ( предлагам професионален сервиз, базиран на дълъг опит, не само на различни модели или марки телевизори, но и поправка на  перални, съдомиялни, сушилни, бойлери, климатици, печки и други електроуреди по домовете без почивен ден), което може да се окаже от полза на някого от посетителите на сайта.

     Честотата, с която картината се опреснява, определя гладкостта на изображението при по-динамични сцени. Не толкова луксозни модели LCD телевизори се произвеждат с честота 60Hz, при която се получава размазване, когато гледате спорт, филми или играете видео игри. При по-модерните модели честотата на опресняване е до 600 Hz и разликата е съществена. При плазмените телевизори тези притеснения отпадат, защото честотата на газ от йони и електрони е относителна. Но пък и плазмените телевизори ще започнат да отпадат от следващата година по малко от пазара, което е друга тема. 

     Що се отнася до качеството на картината - и LCD, и плазмените телевизори се предлагат в HD-Ready (720p) или FullHD (1080p) вариант. Но  LCD технологията позволява създаването на пиксели с по-малки размери в сравнение с плазмената.

     Ако е налице  еднакъв размер на екрана, то  разделителната способност на LCD панела ще е  по-голяма. Когато избирате LCD, обърнете внимание на дисплея -  колкото по-тъмен е дисплея, толкова по-добра е картината. За оптималното качество на картината контрастът е съществен  - по-висок коефициент означава  по-реално и правдиво изображение. 


     Цветовете  са друга важна характеристика -  не изглеждат  ли реални, това означава, че телевизорът не е с добро качество. Ако забележите места, които са твърде осветени, това пък е знак, че екранът на телевизора не е с добро качество и не блокира излишната светлина - т.е. пропускате и преминавате към следващ модел или друга марка.
      Контрастът при плазмите е от много по-важно значение, отколкото при течнокристалните телевизори. При новите технологии панелите на последните се подобряват, затова е важен статичният, а не динамичен контраст. Консултант в магазина ще ви насочи, а може да се обадите и на мен за съдействие. Освен ремонт, предлагам и помощ при избор на нова техника за дома.
      При съвременните LCD телевизори за добър се смята зрителен ъгъл от 176-178. При LCD качеството на картината се влошава с увеличаване на ъгъла на гледане, докато при плазмените панели това е маловажно.
     Плазмените телевизори използват по-голямо количество енергия, а и генерират и  високоволтов статичен заряд, имат по-силно триене. Производството им е по-скъпо, но картината им се смяташе за по-добра. От друга страна, течнокристалните екрани и панели се оказват по-качествени и по-издръжливи.
Последно от майстора на ремонтите на телевизори и друга битова техника:
Моят избор би бил модерен ТFT панел с LD подсветка (транзисторна матрица със светлодиодна подсветка). Съобразете размерите на телевизора с тези на помещението, за което е предназначен. 

Инж. Станев

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Благодаря, че коментирахте! :)