петък, 15 март 2013 г.

Няколко техники от майстора на ремонтите при избор на пералня

Поради естеството на работата, с която се занимавам, не само предлагам сервиз на всякаква битова техника и електроника – телевизори, перални, климатици, печки (давайте идеи и вие), но и често ме молят за консултация при избор на нов домакински уред. Това е причината периодично да пускам информация в блога си на майстор на ремонтите, която да стигне до по-голяма аудитория. Днес, малко преди да тръгна към пореден ремонт, правя този постинг, като изборът ми пада на пералните машини.

Когато избирате перална машина, освен цената, която в повечето случаи е главен определящ фактор, трябва да съобразите някои допълнителни подробности.

Размерът все пак се оказва, че има значение – според мястото, където ще я поставите избирате уред с горно или предно зареждане. Понякога един сантиметър е от съществена важност. Пералните машини с горно зареждане са 90 х 60 см (височина/ширина), а тези с предно – 85 х 60 см, но при тях има и друг параметър – дълбочина, която стандартно варира между 45/60 см.

Капацитетът на пералнята е друга особеност. Гледайте колко килограма пране са посочени, но знайте, че това е тежестта заедно с водата. Често ми се е случвало да ремонтирам перални машини, които са аварирали поради претоварване.

Съобразете нивата на шум – за да не се оплакват съседите, а и да не смущава вашето семейство също, особено, ако я пускате през нощта –  те са нещо, което не може да бъде пренебрегнато с лека ръка. Обърнете внимание дали електротуреда, на който сте се спрели, е с инверторен мотор. Ако е снабден с такъв, си гарантирате повече тишина при използването на пералната машина, по-дълъг живот на самата техника, по-малки вибрации и по-ниска консумация на електроенергия.

И още нещо, което съм споменавал преди на база опит на майстор на ремонти на перални машини и друга битова техника и електроника:

- Вижте дали най-долу няма нещо, което прилича на мини чекмедженце, зад което се намира филтърът (наподобява отваряща се лента). Ако вие не разбирате, попитайте търговеца. При по-икономичните откъм цена модели няма филтър, което на даден етап от използването би ви създало доста проблеми като запушени маркучи или изгоряла помпа.

- Непременно огледайте и задната страна на пералната машина – там проверете дали има люк за ревизиране. Най-често е отделна кръгла/елипсовидна (не е изключено да е и с друга форма) ламарина, която е захваната с няколко винта. Ако се повреди пералнята, това може да ви спести доста разходи и нерви по поправката й. 



Надявам се тези малки съвети да са ви били полезни.

1 коментар:

  1. Майсторе, благодаря ти за съветите. Честно казано не знаех подробностите относно капацитета на пералнята. Сега имам по-голям шанс да направя правилен избор.

    Поздрави!

    ОтговорИзтриване

Благодаря, че коментирахте! :)