четвъртък, 8 ноември 2012 г.

Ремонт на вентилаторна печка



Наскоро ми се обади клиент с оплакване от работата на вентилаторна печка (известна сред хората като духалка). Бяха настъпили първите есенни застудявания, имал малки деца и помоли за ремонт. В случая не си струваше да ходя на посещение у дома му, би оскъпило излишно евентуалната поправка на електроуреда, който не струва много и като нов. А и се бе заредила натоварена серия от посещения за ремонт по домовете на по-големи представители на битовата техника – редовните телевизори и перални, плюс допълнителната ми работа в сервиз за климатици и дневните ми ангажименти надхвърляха 12 часа на ден, седем дни в седмицата. Като компромисно решение предложих да донесе печката при мен, за да мога да я прегледам и ремонтирам. Човекът се съгласи, предложението ми му се стори разумно и една привечер я донесе.

Ето и подробностите: вентилаторната печка беше оставена с оплакването, че не работи нормално – включва се и изключва постоянно сама. Тествах я и наистина  се оказа, че нагревателят се включва и изключва през 2-3 секунди. Очевидно нещо не беше наред с терморелето, което управляваше нагревателя. Разглобих печката и открих, че кълбенца прах и мъх се бяха натрупали на всички ъгли по вътрешността електрическия уред. Едно кълбенце се беше настанило върху пластината на терморелето и именно то пречеше за охлаждането му от въздуха. Изчистих мъхчетата и печката заработи нормално. Сглобих духалката и чакам клиента да си я вземе. 









Като съвет от майстора на ремонтите на битова техника: Не е желателно вентилаторна печка да бъде поставяна директно върху мъхест килим или подобни настилки, които отделят влакна и прах. Вече разбрахте защо.

Лека и спокойна вечер!



Няма коментари:

Публикуване на коментар

Благодаря, че коментирахте! :)