събота, 4 август 2012 г.

Съботен дайджест 2 - поправки, ремонти, поети-романтици, стари литографии на птици ...

Днес ми се иска отново да направя едно малко по-обобщено постингче с оглед, че е събота и има повече свободно време за четене, а и моите ангажименти са за посещения за ремонт на пералня малко по-късно. Времето минава неусетно докато човек стои пред екрана на лаптопа с достъп до цялата информация в световен мащаб.



Кратка литературна справка:



 Английският поет Пърси Биш Шели е роден на днешния 4 август (1792-1822). Смятан за един от най-ярките представители на романтизма в Англия, близък приятел с Байрон и Кийтс.

Малко противоречиво го възприемат в родината му, отчасти заради ексцентризма му и заради напускането на първата си съпруга – само на 18, бременна (която от мъка се самоубива като се удавя )  заради  16 годишната дъщеря на влиятелен политик (която по-късно създава първия фантастичен роман – Франкенщайн, а именно Мери Шели – втората му съпруга), както и заради част от творбите му, приканвайки към революция, промени и разкриващи утопичните му идеи за света и непокорният му, вечно бродещ дух.

Самият Шели също приключва земният си път като се удавя в Италия, може би застигнат от провидението и отчасти като възмездие за смъртта на първата му съпруга.

                

Едно негово стихотворение, изпълнено с копнеж, желание и откровеност, което показва защо не напразно го смятат за един от най-нежните лирици в Англия.



Лека нощ
Ти „лека нощ“ ми каза, мила,
но лека ли ще е нощта?
Щом двама ни е разделила,
        тогава ще е тежка тя!

Макар душата ти любяща
да чака края на нощта,
ти с „лека нощ“ не ме изпращай,
        защото ще е тежка тя!

Блазе на тез, които знаят,
че двама ще са през нощта!
Те „лека нощ“ не си желаят,
        но винаги е лека тя!

1821


(Превод от английски на Цветан Стоянов и Илия Люцканов)





Съботна порция добро настроение:



Мутра вика телевизионен техник вкъщи.  Пристига техникът и пита:

- Какъв е проблемът?

- Е, тоя телевизор, го зимах оня ден. Сони братче, стереооооо, 800 долара, а? И значи вчера си го гледам и изведнъж - трак, стереото изчезна...

Техникът оглежда телевизора, гледа на масата лежи една отвертка.

- Как така ще изчезне стереото...Гледам тука една отвертка, да не сте бъркали нещо по телевизора?

- Как ша бъркам бе! Вчера си седим тука на фотьойла, гледам тая отвертка, викам чакай да си изчистим ухото с нея. Изведнъж –
опсаа  - и неа стерео...



Лято, време за море и неговите обитатели:




 









Малко нестандартни технологични приумици и битова техника:

      






Щипка за барбекю с електронен термометър с екран за проверка на желаната температура при печене (не че без нея няма да разберете кога месото е готово).


       






А ето и откъде ще вземем гъбки за приготовлението на сосчето – може спокойно да използвате стар компютър, за да сушите или просто подреждате някои хранителни продукти.






                     






Посланието на Майстора в този смисъл е бъдете креативни по всяко време и с най-обикновените неща. Не забравяйте доброто настроение, подправено с повечко хумор!





Няколко литографии от 19 век:


             

            

           







Една дизайнерска идейка с минимум средства:


             





Акустична кутия за говорителите на Iphone в минималистичен стил, която може да направите и сами, спестявайки $35.Използва се бамбуково дърво, за да се подобри качеството на звука.


  

Желая свеж уикенд, пълен с мир и любов. Ако все пак се наложи техническа намеса/поправка, може да ме намерите ето тук ;)

1 коментар:

  1. Противоречив образ е Шели. Мери също е преминала през доста изпитания в съвместния им живот. Малко жени биха издържали, но го е обожавала и истински обичала. Иначе всичките им деца умирали, той се е наливал с опиум, открито си падал и по сестра й, често я оставял и сама, отдаден на гения си, на авантюрите си. Но сигурно си е заслужавало. Като се добави и това, че с "Франкенщайн" тя показва не по-малък талант от неговия. Тези двамата си са алегорични образи на мъжката и женската половина на човечеството. С преклонение.

    ОтговорИзтриване

Благодаря, че коментирахте! :)