четвъртък, 7 юни 2012 г.

Ремонт на пералня с гарнитура от ...мишки

Няколко дни бях ангажиран по цял ден с ремонти на различни електроуреди – телевизори и перални машини основно – буквално хвърчах от адрес на адрес. Ще разкажа за един интересен ремонт на перална машина от най-скорошната ми практика.

Внимание – не се препоръчва за особено гнусливи люде!

Наложи се да ида на посещение за ремонт на перална машина, тъй като люкът беше блокирал. Много трудно отворих горния люк – наложи се използването на всички налични отвертки, клещи и други инструменти от моя арсенал, за да започна поправката. Пералнята беше стар италиански модел и горната част бе от талашитена плоскост, която се беше издула от влагата в сервизното помещение. След известни усилия и борба от моя страна с талашитената плоскост, успях да отворя пералнята. Отвътре ме лъхна не много приятна миризма, да си го кажем направо – отвратителна.


Лошата миризма в пералните може да се дължи на умрели животни или на развъждането на микроорганизми от типа на гъбите по маркучите. Отварянето на пералните е необходимо, за да се провери конкретно какво се е случило, макар да е излишно да казвам, че манипулацията  далеч не е от най приятните. При наличието на микроорганизми се пуска празна пералня и вместо прах за пране се поставя специален антимикотичен препарат.

Учудването ми беше огромно - върху термичната блокировка на ключалката видях...умряла мишка! С помощта на инструментите я отхвърлих настрани, но се оказа, че мишката е дала накъсо кабелите и е предизвикала изгарянето на термичната блокировка.



                                


В такива случаи се налага принудително отваряне на вратата на пералнята  - но в конкретната история за ремонт, блокировката буквално се беше заварила и се наложи да се приложи по-голяма сила, за да се отвори люка.

Опитах се да пусна пералнята, за да разбера операционното й състояние, но машината даде накъсо и изгоря бушона на елтаблото. Програматорът с кабелните букси беше закрит със защитна обвивка. След като я разтворих, намерих още четири мишки, мумифицирали се върху кабелните букси и една даже вътре в програматора.

Ремонтът се оказа доста скъп за собственика заради нашествието на мишата колония.


Съветът на Майстора:

 Ако пералнята се намира в сервизно помещение – не допускайте да се развъждат гризачи. Двете котки на собственика бяха разжалвани ;)






           

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Благодаря, че коментирахте! :)