сряда, 7 септември 2011 г.

Из хрониките на Майстора - внимавайте с лесните ремонти

Искам да привлека вниманието Ви към рутинни и на пръв поглед лесни ремонти като се базирам на богатия опит, който съм натрупал през годините. Или по друг начин казано - за възможните опасности от елементарни и лесни за подмяна части в битовите електроуреди.

                                                  
Съвсем пресен пример, за да изясня позицията си, ще дам от вчерашния ден. По спешност бях извикан за ремонт на електрически бойлер. Собственикът беше отворил кутията на бойлера и виждайки един стопен кабел, го бе сменил с надеждата, че това ще реши проблема. Всъщност на пръв поглед безобидният кабел се оказа заземителната връзка.
След първоначалната  диагностика на уреда открих, че нагревателят е изгорял. Последва източване на водата и кратка борба с ръждясали болтове и гайки и въпросният нагревател бе изваден. Той се оказа разцепен по цялата дължина и реотанът стърчеше оголен.
Собствениците са имали късмет, че разтопеният кабел ги е спасил от много сериозни последствия – удар от електрически ток.
Изгорелият нагревател бе заменен с нов и бойлерът бе пуснат.
Но на базата на моят дългогодишен професионален опит, знаех, че подобен тип повреди на нагревателите и последвалите утечки (протичане на електрически ток през връзки, които не са предназначени за тази цел, напр. към тръба, корпус на уреда и т.н.) натоварват и защитните релета и терморегулатори и в резултат се оказват повредени и те.
За съжаление, единственият начин да се разбере това е да се пробва бойлера неколкократно дали при загряване на вода изключва защитата.
В конкретния случай, релетата наистина отказаха, но чак на следващия ден. Благодарение на това, че бях предупредил собственика да наблюдава работата на бойлера, не се стигна до сериозни последствия (като изключим изпълването на банята с пара).
          Съветът на Майстора – не предприемайте намеса сами за повреди, които може да Ви изглеждат твърде лесно отстраними на пръв поглед, защото могат да доведат до сериозни последствия.

Желая Ви приятна и спокойна септемврийска вечер! ;)
http://lxpress.alle.bg/ Ремонт на черна и бяла техника, извънгаранционен сервиз, монтаж и поддръжка, консултант ВЕИ, инвеститорски контрол външни и сградни инсталации, графично оформление на рекламни и технически материали, преводи от/на английски/руски езици, editing/proofreading,създаване, оформяне и корекция на съдържание за уеб, текстове, официални писма, поздравления, слогани

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Благодаря, че коментирахте! :)