неделя, 14 април 2013 г.

Ваза с рози на Ван Гог в неделя сутрин от майстора на ремонтите



Нещо, което радва очите в неделя сутрин. Нещо, напълно различно от редовните делнични ремонти на телевизори с прашасали от времето тумбаци или сервиз на перални, с техните ключалки, програматори, помпи и задръстени филтри.  Нещо, което идеално допълва няколкото свободни часа на майстора в най-хубавата сутрин от седмицата. Това, което ще споделя днес с вас. 

 

Ваза с рози на Ван Гог (1853-1890) е масло върху платно с размери 93 х 74 см, рисувана през 1890 година. Тя е част от четири натюрморта – два с ириси и два с рози, които холандският художник е измайсторил малко преди да напусне приюта в Сен Реми. Картината впечатлява с лекотата на изпълнението, с фината семплост на композицията. Техниката импасто (гъста, пастозна мазка), така характерна за постимпресиониста Ван Гог, оживява  бледите цветове на листенцата на розите, контрастиращи меко на зеления фон и на нежно розовата повърхност на масата. Идеята за преходността на времето и емоциите  се преплита хармонично с избора на пастелните тонове.  Цветовете винаги са изпълнени със смисъл и многозначителност в неговите платна. Загатва се  меланхолично идеята за отдаденост и бягство от реалността, в която любовта е нетрайна несподелена, красотата – нетрайна, само изкуството дава завършеност на живота; послание, което присъства в различна форма в повечето негови творби, пълни с цвят и движение. 

 

С това моите свободни неделни часове се изчерпват и е време да се връщам към очакващите сервиз перални, телевизори и фурни – света на един майстор на ремонтите на битова техника по домовете. Действителност, в която колоритът и светлината не са ежедневни спътници.

 

* Тъгата трае вечно.

 

* Ако истински обичаш природата, ще откриеш красота навсякъде.

                                                                 Винсент ван Гог


 

Една спокойна неделя, пълна с любов и светлина, пожелава  майсторът.

 

Инж. Станев

Тел. 0898 371028

Сервиз на телевизори, перални, съдомиялни, сушилни, климатици, печки, фурни,  микровълнови, бойлери и др. битова техника по домовете без почивен ден.

1 коментар:

  1. Специален поздрав и за теб, майсторе, с едно старо парче на Sweet:


    http://www.youtube.com/watch?v=oLLHb7dAKmo&noredirect=1 ;) Stan

    ОтговорИзтриване

Благодаря, че коментирахте! :)