неделя, 18 ноември 2012 г.

Неделната дъга на хаоса в майстора на ремонтите на битова техника

Да се порадвам на неделното утро у дома – не успях. Най-напред  котето реши, че явно спим повече, отколкото други сутрини и реши да поспортува върху нас. Дълъг скок от място на 4-5 килограмово коте – старт от възглавницата и тупване върху краката.  Нашите. Следва обръщане на мустакатата муцунка да провери  дали сме отворили очи в следствие на хитрия замисъл на малкото котешко мозъче да съкрати неделното излежаване. Свикнала е сутрин по-рано да се събуждам. Има храничка в кухнята, но отказва да се храни, ако не сме там. Глезла. Постигна целта си.

Докато правех кафе, тайничко се надявах днес да ми се разминат ремонтите. Явно с мисъл предизвиках съдбата. После иди, че не вярвай в силата на мисълта. А може би провидението просто ме разбра неправилно. Изпратил съм погрешно послание с погрешен код и объркан получател. Пералня. Оправям чантата с инструменти под зоркия поглед на пухкавата писана, отпивам от кафето и излизам на балкона за серия бързи дръпвания от сутрешната цигара. Оставам там точно толкова, колкото време е необходимо на микровълновата (същата, която поправих наскоро) да загрее каничката с вода за чай на съпругата ми. Потапям двете пакетчета зелен чай, а конците с хартиени етикетчета с надпис Zen Tea се спускат като спасителни въжета от кораб от външната страна на стъкления съд. Спасителни въжета за неделното ми настроение – две – едното за пералнята, а другото за телевизора, поръчка, която приемам ей-така, между две глътки кафе. 

Обувайки се в коридора ставам свидетел на бързите прибягвания на котенцето от кухнята към стаята и чувам тежкото придвижване на прахосмукачката в същата посока. Много се страхува от този бръмчащ електроуред, горкото. А заради пухчетата, които оставя след себе си като глухарчета, осеяли лятна  поляна, я пускаме поне веднъж дневно. Да, неделно подготвяне на съпругата ми за нейните ученици.
Неделя – ден като другите, няма как да дезертираш от задълженията, не мога да отложа или откажа ремонт на битова техника, има хора, за които посещения от майстор са възможни само в почивните дни, а и винаги има нещо спешно. 

Но късния следобед със сигурност ще бъде уютен, домашен, неделен – няколкото часа, които ще остават до преди сън, ще дават зелена светлина на желанието да сме заедно по един небрежно-неделен начин, току преди старта на поредната нова седмица.

      
                            Пол Сезан (1906)
               River at the Bridge of the Three Sources

Да не забравяме все пак, че ”Живеем в дъгата на хаоса”. Пол Сезан

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Благодаря, че коментирахте! :)