вторник, 1 ноември 2011 г.

Как да печелим приятели и бъдем харесвани от околните

Повечето от нас искат да бъдат харесвани от останалите. Проблемът е, че понякога ставаме жертви на собствения си егоизъм и така отблъскваме себеподобните. Егоизмът може да се изразява с откровена грубост, макар по-често просто да предизвиква отегчение и досада в околните.

В този смисъл, дори да умеем да говорим красноречиво и убедително, може да станем безкрайно скучни. И тази проста истина се знае от тези, които умеят да общуват добре с хората. Основното правило гласи – всички се интересуват повече от себе си, отколкото от всяка друга тема на този свят.  
Ето няколко прости правила, част от които предложени от Дейл Карнеги,  за създаване на успешни контакти, печелене на приятели, комуникиране и влияние върху събеседника.


* Показвайте истински, неподправен интерес към другите – не говорете само за себе си, не окупирайте изцяло темата за разговор, дайте възможност на събеседника си да изрази мнението си. Не оспорвайте всичко, което казват. Обратно – подкрепяйте думите им с примери.
* Усмихвайте се – Удивително е, как толкова просто средство може да отключва толкова много врати и да кара останалите да ви харесват. Опитайте да не залепвате изкуствена усмивка на лицето, а  се постарайте да вложите искрени емоции в нейната поява.
* Запомняйте имената на другите – казват, че най-сладкият, най-омайният звук за нечие ушенце е произнасянето на собственото им име. Свикнете да използвате имената им в разговорите с околните. Дори когато говорите с банкови или други служители, прочетете имената им на баджовете и ги  назовавайте по име. Хората запомнят неочакваното, особено когато е било приятно за тях.
* Задайте въпрос и след това замълчете – ако искате да водите добре разговорите си. При продажбите, например, този, който задава въпросите, всъщност води разговора. Трудната част, обаче, е да проявявате неподправен интерес към това, което ви казват. Затова спрете да говорите и се вслушайте в думите на събеседника си. Ако го правите както трябва, никога няма да се тревожите, че темите за разговор биха се изчерпили, защото последващите ви въпроси ще са в резултат на естествено водения диалог.  Може да задавате въпроси за семейството, за професията, за интересите им през свободното време, за различните хобита които имат и още много различни комбинации от въпроси.
* Говорете по теми, които са интересни за останалите – ако все пак искате да бъдете харесвани, то оставете другите да говорят. Те се интересуват само от собствените си проблеми и теми, не от вашите. Дори да е доста болезнено за вас, дори и да имате страхотна история на този етап, щом искате да ви харесат – не им я разказвайте. Показвайте интерес към това това, което е интересно за тях и те ще си създадат добро мнение за вас.
Този принцип може да се прилага и по време на интервю за работа, все пак целта е да впечатлите някого, нали? Така че – питайте за работата, за компанията, дори и лични въпроси към интервюиращия.
* Правете искрени комплименти – това е страшно лесно. Изберете нещо, което оценявате положително у човека, с когото разговаряте и му го кажете. Все нещо има – хубава прическа, очи, дрехи, бижута, кола, някоя нова технологична играчка – направете коментар, питайте, накарайте ги да говорят за това. Кой знае – събеседникът ви може да копнее за комплимент, а това може да отвори някои врати пред вас.

А всичко е неимоверно лесно.




                                  



С пожелание за успешен ноември ;)



Ремонт на черна и бяла техника, извънгаранционен сервиз, монтаж и поддръжка, консултант ВЕИ, инвеститорски контрол външни и сградни инсталации, графично оформление на рекламни и технически материали, преводи от/на английски/руски езици, editing/proofreading, създаване, оформяне и корекция на съдържание за уеб, текстове, официални писма, поздравления, слогани



Няма коментари:

Публикуване на коментар

Благодаря, че коментирахте! :)