събота, 24 септември 2011 г.

На днешната дата е роден Шмайзер - забравеният съизобретател на АК47

С какво свързвате името Шмайзер? Най-вероятно с названието на немските автомати от Втората световна война. Съюзниците наричат така автоматичните пистолети МР40 на Вермахт.

                              
Всъщност Хуго Шмайзер (24.09. 1884 – 12.09. 1953) е немски оръжеен конструктор, който е патентовал само затвора на МР40 през 1938 година. По-късно създава собствен автоматичен пистолет "Sturmgewehr 44" през 1941-42 година, дори са произведени над 10 000 бройки за фронта, но Хитлер по неясни причини забавя с две години въвеждането на оръжието и то навлиза масово едва през 1944 година.

   
След края на войната Хуго Шмайзер е отведен в СССР и работи в руските оръжейни заводи до 1952 година (историята защо и как отива там е обвита в мистерия; има различни версии). По това време е разработен и започва производството на световно известния автомат АК47. Според официалната версия изобретател на АК47 е Михаил Калашников. По въпроса са изписани томове, но очевадна е приликата между МР44 И АК47. Съществената разлика е конструкцията на затвора – въртящ се от американската автоматична пушка М1 вместо коленчатия затвор на Шмайзер. Няма да навлизам в технически подробности, само ще отбележа значението на пропагандна машина – полуграмотният Миша Калашников става световно известен, а великият немски изобретател Шмайзер потъва в забрава. Апропо, Калашников в последствие признава приноса на немския оръжейник в изработката на АК47.

                                   
Технически характеристики на "Sturmgewehr 44" – оригинална система за отвеждане на барутните газове и използването им за движението на затвора. Използва се междинен патрон(7.92мм) между късия пистолетет патрон и дългия за пушка. Има революционна технология за изработка на металните части – щамповане вместо скъпите и трудоемки операции на фрезоване и струговане на детайлите.


                            

Майсторът Ви пожелава мирен и спокоен съботен ден ;)
http://lxpress.alle.bg/ Ремонт на черна и бяла техника, извънгаранционен сервиз, монтаж и поддръжка, консултант ВЕИ, инвеститорски контрол външни и сградни инсталации, графично оформление на рекламни и технически материали, преводи от/на английски/руски езици, editing/proofreading, създаване, оформяне и корекция на съдържание за уеб, текстове, официални писма, поздравления, слогани.




Няма коментари:

Публикуване на коментар

Благодаря, че коментирахте! :)